Obserwatorzy

niedziela, 12 października 2014

Czarno-biały tort Nutellowy

Robiłam wczoraj spóźnione uro i upiekłam ten tort. Sama wpadłam na pomysł na taki tort, ale przepis na biszkopt i na domową Nutellę wzięłam z internetów ;] Niestety nie ma zdjęcia całego ciasta, bo za późno wpadłam na pomysł umieszczenia go tutaj.

Składniki:

Na biszkopt:
10 jajek
2 niepełne szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżeczek kakao do ciast 

Na kremy:
2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
2 tabliczki białej czekolady
duże opakowanie śmietany 12 lub 18%
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
ok. 100g orzechów, najlepiej laskowych
ok. 0,5 szkl. cukru pudru
kostka masła śmietankowego

Dodatki:
banany i maliny (mogą być inne owoce wg upodobania)
słoik dość gęstego dżemu z czarnej porzeczki (ew. ze śliwek)

Sposób przygotowania:  
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Ubijać dalej, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka po jednym. Przesiać mąkę, wsypać powoli do jajek, delikatnie mieszając. Dodać proszek do pieczenia, również wolno wymieszać. Połowę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę zmieszać z kakao i przelać do drugiej tortownicy lub - jeśli mamy tylko jedną -  wstawić do lodówki przykryty folią albo ściereczką, dopóki pierwszy się nie upiecze. Piec biszkopt ok. 35 min. w temperaturze 180 stopni (ew. 160-170 z termoobiegiem).
Podgrzać śmietanę na małym ogniu, wsypać cukier i cukier waniliowy. Gdy się rozpuszczą, połowę przelać do drugiego garnka. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę - ciemną do jednego garnka, białą do drugiego. Stopić, zdjąć z ognia oba naczynia. Posiekać orzechy, wrzucić 50g do białej i 50g do czarnej czekolady. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Połowę przelać do innej miski. Do jednej wlać białą, a do drugiej - ciemną Nutellę. Utrzeć lub zmiksować mikserem.
Pokroić owoce w cienkie plastry (banany najlepiej skropić odrobiną soku z cytryny, by nie ciemniały).
Przekroić oba biszkopty na 2 części. Przekładać kolejno: Biały biszkopt - ciemna masa - banany - biały biszkopt - dżem - ciemny biszkopt - biała masa - maliny - ciemny biszkopt - odrobinę z obu mas zmieszane lub ciemna + wzorki z białej czy odwrotnie. Udekorować owocami i kostkami czekolady.
Smacznego!




7 komentarzy:

  1. A ja wręcz przeciwnie polecam a szczególnie białą Nutellę ... mmmm.... !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie jest :) Ale można powiedzieć, że dobre XD
    fredzia-yolo-swag.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda nie zjadłam całego kawałka, bo było mi za słodko, ale był smaczny, może jakbym wcześniej tyle nie zeżarła to bym jeszcze poprosiła o dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. IT LOOKS FABULOUS!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ekstra wygląda i z pewnością je zrobię. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały torcik :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń