Obserwatorzy

niedziela, 13 września 2015

Tort drażetkowy

Jak widać, tort zrobiłam na sweet sixteen ;p Połączyłam 2 przepisy z neta + sporo pozmieniałam, np. zamiast mm&s'ów dałam ok. 2x tańsze cukierki z Biedronki, które są równie dobre i nadają się dla osób, które nie lubią czy nie mogą jeść orzechów. Tort jest baardzo szybki do zrobienia (około godziny) i meega słodki :) 

Składniki:
Na biszkopt:
1,5 szklanki mąki 
1,5 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 łyżki kakao do ciast i deserów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

+ 2 łyżeczki kawy (najlepiej rozpuszczalnej) i szklanka gorącej wody

Na masę:

500 ml śmietany 30%
200g białej czekolady
ew. 2 śmietan-fixy
+ ok. 700g dowolnych draży czekoladowych

Sposób wykonania:

Ubić jajka z cukrem, najlepiej najpierw białka, potem wrzucić żółtka i całość zmiksować jeszcze raz, ale można też ubić jajka razem. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać dużą łyżką. Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 0,5 godziny, często sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy jest upieczony. Gdy tak sie stanie, odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce, w międzyczasie robiąc masę: rozpuścić czekoladę z odrobiną śmietany w kąpieli wodnej, wstawić naczynie z nią do zimnej wody by ostygła, w tym czasie zmiksować śmietanę ze śmietan-fixami i cukrem pudrem (przestając gdy tylko stanie się sztywna), po czym połączyć obie mikstury. Wstawić masę do lodówki, a następnie zrobić kawę, przekroić tort wzdłuż na 2 lub najlepiej 3 części, po czym nasączyć blaty kawą. Przekładać je masą i posypywać cukierkami, nie zapominając o pozostawieniu zarówno masy jak i cukierków na wierzch oraz boki. Na koniec najlepiej wstawić tort do lodówki na całą noc, w przeciwnym razie będzie szybko "płynął" w cieple.
 Smacznego! :)

8 komentarzy: